Румен Радев направи отчет за реалното състояние на държавата с цифри

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Стратегическият съвет към държавния глава Румен Радев представя за обществено обсъждане първата част на проекта за Национален стратегически документ.

Представянето беше открито от Румен Радев. Той заяви, че Съветът е призван да изработи и представи алтернативи на „институционалния блокаж и идейния застой, обхванал страната”, пише actualno.com.

Социологът Александър Маринов представи първата част от проекта за Национален стратегически документ. Анализът на ситуацията в България съдържа множество данни за състоянието на страната ни във всички сфери.

„Бедността у нас продължава да нараства през последните години. През 2019 г. делът на хората, които са застрашени от социално изключване, е почти една трета. В тежки материални лишения живее всеки пети българин. Работата, обаче не гарантира измъкване от бедност”, заяви социологът проф. Александър Маринов по време на представянето.

„По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в страната ни изостават значително с тези в другите страни в ЕС. Около половината от тези разходи идват от публични източници”, каза още той.

„Влошава се качеството на образованието у нас. Според изследване България е на 83-то място в света и на 26 в ЕС по този показател”, отчете Маринов. И допълни: „Според PISA 47 процента от 15-годишните са функционално неграмотни. Всяко 10-то дете не е обхванато в задължителното начално образование. Сред проблемите в сектора е и застаряването на педагогическия персонал”.

„Системата на социално подпомагане е оценена като третата най-неефективна в Европейския съюз”, посочи още проф. Александър Маринов.

По думите му България е на последно място в ЕС по показателите за корупция и върховенство на законите през 2017 г. „Това говори за изключителна неефективност”, категоричен бе социологът.

Крайно тревожни пък са показателите за висока смъртност, ниска раждаемост, миграция на трудоспособно население и социални неравенства, посочи социологът.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook